De voorjaarsvakantie komt er weer aan. Traditioneel is dit voor veel Nederlanders het moment voor de wintersport. Een gezellige vakantie met familie of vrienden, maar niet zonder risico’s. Wij geven u graag enkele tips mee om de reis en vakantie zo plezierig en vooral veilig mogelijk te maken. Wij willen u als businesspartner uiteraard niet voor lange tijd missen.
Reis
Verreweg de meeste Nederlanders gaan met de auto naar de wintersport. Dan zijn er standaard zaken waar u aan kunt denken, zoals sneeuwkettingen, veiligheidshesjes, gevarendriehoek, verbanddoos, verkeersvignet (Oostenrijk en Zwitserland) en een alcoholtest (Frankrijk). Daarnaast zijn in de meeste Europese landen winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden. Wanneer u dan zonder rijdt, kunt u een verkeersboete krijgen en zelfs aansprakelijk gesteld worden bij een ongeval. Een boete kan oplopen tot 80 euro in Duitsland en 135 euro in Frankrijk. Nieuw gemonteerde banden die zijn gemaakt na 1 januari 2018, moeten voorzien zijn van het sneeuwvlok symbool. De vermelding M+S (modder en sneeuw) voldoet dan niet meer. In Frankrijk moeten de winterbanden bovendien minimaal een profieldiepte van 3,5 mm hebben. Tenslotte raden wij u aan rekening te houden met verkeersdrukte. Bekijk hier wanneer de beruchte zwarte zaterdagen zijn. (https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/verkeersdruktekalenders-zwarte-zaterdag )
Wintersportmateriaal
Goed materiaal is belangrijk voor uw wintersportplezier en veiligheid. Zo zijn skibrillen (één voor goed en één voor slecht weer), handschoenen of wanten en helm sterk aan te raden. In 2008 droeg ongeveer 6% van de wintersporters een helm. In 2013 was dat al rond de 30% en nu draagt een ruime meerderheid van de mensen een helm. Dat is ook niet verwonderlijk omdat de kans op ernstig hoofdletsel door het dragen van een helm maar liefst met 85% wordt verminderd. In Italië en de meeste skigebieden in Oostenrijk geldt zelfs een helmverplichting voor kinderen tot 14 respectievelijk 15 jaar. Polsbeschermers zijn vooral voor snowboarders van belang, omdat zij vaak de val met hun handen opvangen. Het dragen van polsbeschermers leidt tot 70% minder polsbreuken en 80% minder polsverstuikingen.
Goed materiaal is duur en dat weten dieven helaas ook. Vorig jaar steeg het aantal claims van gestolen skimateriaal al met 20 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Dit jaar is de verwachting dat het verder stijgt. U kunt de kans op een diefstal van uw ski’s verkleinen met onderstaande maatregelen:
- Zet bij een stop uw ski’s in ongelijke paren weg. Maak een combinatie van uw ski met een ski van iemand uit uw gezelschap en zet deze samen weg. Zet het andere ongelijke paar wat verder weg.
- Gebruik een skislot.
- Houdt uw ski’s in het zicht.
Worden uw ski’s toch gestolen, dan is het belangrijk om altijd aangifte te doen. U heeft een bewijs van aangifte nodig om de gestolen ski’s te kunnen claimen op uw reisverzekering.
Blessures
Een gemiddelde skiër of snowboarder haalt met gemak een snelheid van 45 tot 60 km per uur. Ervaren wintersporters kunnen nog hogere snelheden halen. Bij een val kan dat dan leiden tot blessures, zeker gecombineerd met de vaak drukke pistes en het niveauverschil van mensen op de piste. De meest voorkomende wintersportblessures zijn:
- Knieblessure
- Schouderblessure
- Beenblessure
- Polsblessure
- Hoofdblessure
U kunt natuurlijk de kans op een blessure verkleinen door fit aan de wintersport te beginnen. U kunt zich via diverse programma’s fysiek voorbereiden op de vakantie met spierversterkende oefeningen. De meeste blessures komen aan het eind van de dag wanneer de vermoeidheid toeslaat. Neem daarom voldoende rust. En houdt u aan de ‘verkeerregels’ op de piste. Hier vindt u de 10 officiële regels van de Fédération Internationale de Ski. (https://www.anwb.nl/vakantie/wintersport/verkeersregels-op-de-piste )
Belangrijk is om te checken wat uw reis- en zorgverzekeringen dekken wanneer u toch (medische) zorg nodig heeft. Niet alle reisverzekeringen dekken een risicosport als wintersport.
Après-ski
Uit onderzoek van Expedia blijkt dat bijna 30 procent van de Nederlanders de après-ski het belangrijkste onderdeel van de vakantie vindt. Nederlanders blijken ook het meest van iedereen te drinken op de wintersport. Toch geeft het merendeel van de Nederlanders aan dat de liefde voor de bergen de belangrijkste reden is om op wintersport te gaan. Daarom willen we u een aantal tips geven om zowel van de après-ski als van de sport te kunnen genieten.
- Begin niet op de piste al met drinken. Wanneer u met alcohol op naar beneden gaat, bent u een gevaar voor uzelf en anderen. Nuttig de drankjes daarom in het dal.
- Vergeet niet waar u uw ski’s of snowboard neer zet. Zet uw ski’s in ongelijke paren weg. Zo verkleint u de kans op diefstal.
- Douchen voor de après-ski hoeft niet, al klinkt dit aanlokkelijk. Binnen een mum van tijd ruikt u toch weer naar bier en zweet.
- Bestel gerust bijzondere drankjes, zoals Flying Hirsch, Willy mit Birne, B-52 en Schnapps. Dit zijn de charmes van het après-skiën en komen de gezelligheid alleen maar ten goede.
- Vier een leuk feestje. Erger u niet aan de drukte en zing uit volle borst mee. Het après-skiën duurt tot ongeveer 20.00 uur. Ga daarna lekker een hapje eten.
- Sla het avondeten niet over. Zo krijgt uw lichaam voldoende bouwstoffen binnen om te herstellen van de dag sporten en van de après-ski. Dan staat u de volgende dag na een behoorlijke nacht (toch nog enigszins) fris op de piste.
- Wanneer u de volgende ochtend ondanks dat toch een kater heeft, is het natuurlijk not done om hierover te zeuren.
De Vereende wenst u een fijne wintersport toe en ziet u graag weer veilig en gezond terug in Nederland!