Feit of fabel: Het Waarborgfonds betaalt geen schadevergoeding wanneer een fietser uitglijdt over een olievlek en schade oploopt.
3 april 2019 - Het Waarborgfonds Motorverkeer is in 1965 opgericht. Het Waarborgfonds is er voor mensen die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Bijvoorbeeld als de veroorzaker is doorgereden of als hij niet verzekerd is. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van schade veroorzaakt door een motorvoertuig? Bij een aanrijding is het natuurlijk duidelijk. Minder voor de hand liggend is het wanneer het motorvoertuig lading verliest en de lading richt schade aan. Zoals een afgevallen kist of gelekte olie.
Voor deze feit of fabel gaan we dieper in op het laatste voorbeeld van gelekte olie. Een fietser steekt de weg over, glijdt uit over een olievlek, breekt zijn been en loopt daardoor schade op. In essentie kan het slachtoffer volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (Wam, art. 25) de geleden schade bij het Waarborgfonds vergoed krijgen. Ook afgevallen lading hoort, onder voorwaarden, bij een motorvoertuig.
Randvoorwaarden
Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet wel aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan. Allereerst moet er bewijs zijn dat de fietser over een olievlek op de weg is uitgegleden. Ten tweede moeten worden vastgesteld dat de olie afkomstig is geweest van een motorrijtuig (en dus niet een fles sla- of olijfolie die uit een boodschappentas kan zijn gevallen). Ten derde moet worden onderzocht of de dader van de vervuiling kan worden achterhaald; waar leidt het oliespoor eventueel heen? Zo niet, valt dan mogelijk de wegbeheerder een verwijt te maken? Had deze kennis van de vervuiling en daarom eerder moeten ingrijpen?
Tot slot is dan ook nog van belang hoe de benadeelde zich zelf heeft gedragen en of die voldoende geanticipeerd heeft op de omstandigheden. Als de olievlek bijvoorbeeld heel duidelijk zichtbaar was, kan worden betoogd dat de geleden schade had moeten worden vermeden. Met andere woorden, het gedrag van de benadeelde heeft in grote mate bijgedragen aan het ontstaan van de schade.
Conclusie
In basis kan de geleden schade bij het Waarborgfonds worden geclaimd. Het antwoord is dus Fabel. Alle omstandigheden van het geval bepalen uiteindelijk of en tot welke hoogte het Waarborgfonds tot een uitkering zal overgaan. In geval van materiële schade (niet bij letsel) geldt er dan nog een wettelijk geregeld eigen risico van € 250.