AVP dekking in het buitenland

Zomervakantie; het moment om op reis te gaan, met een vakantiebaantje geld te verdienen of om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen. Het afsluiten van een reisverzekering is in vrijwel alle ‘zomerchecklijstjes’ opgenomen. Degene die op pad gaan, kennen vaak wel de voorwaarden van de reisverzekering. Maar, hoe zit het met de dekking op uw aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland? Wat als u op vakantie in Spanje per ongeluk schade aan een persoon of andermans spullen veroorzaakt? In dit artikel leest u meer over de AVP-dekking in het buitenland.

Veel mensen trekken er de komende weken op uit voor een welverdiende vakantie, een vakantiebaantje of vrijwilligerswerk in het buitenland. Een reisverzekering is dan meestal het eerste waar u aan denkt, maar hoe zit het met uw dekking op de aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland? Vaak is er een aantal situaties waarbij de dekking af kan wijken van de dekking in Nederland. Het is dan ook altijd verstandig om dit te controleren.

Dekking in het buitenland

De aansprakelijkheidsverzekering die u in Nederland hebt afgesloten, is in principe ook geldig tijdens een buitenlandse reis (werelddekking). Veroorzaakt u per ongeluk schade aan andere personen of andermans spullen? Dan zal de verzekeraar, net als in Nederland, de schade in behandeling nemen. Niet alle Nederlandse aansprakelijkheidsverzekeraars bieden wereldwijd dezelfde dekking. Reist u bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten of Canada? Dan kan het voorkomen dat bepaalde verzekeraars een lager verzekerd bedrag hebben opgenomen. Dit kan komen door de hoge claimcultuur die er in deze landen heerst.

Gehuurde spullen

Gehuurde spullen vallen nooit onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Huurt u tijdens uw vakantie in binnen- of buitenland bijvoorbeeld een fiets? Dan is schade die u aan de fiets veroorzaakt niet verzekerd op de AVP. Vaak kunt u ter plaatse een aparte tijdelijke verzekering afsluiten, voor het geval er schade mocht ontstaan.

Huis en vakantieverblijf

Heeft u een huis of vakantieverblijf? Dan is de aansprakelijkheid voor een tweede woning, recreatiewoning of stacaravan over het algemeen verzekerd als deze in Europa is gelegen. Dit geldt ook wanneer u dit verblijf af en toe verhuurt. Voorwaarde is wel dat er geen sprake mag zijn van permanente verhuur. Heeft u een tweede huis in Spanje en valt een dakpan op de auto van uw Spaanse buurman? Dan is dat verzekerd op de AVP. Huurt u een vakantiewoning in het buitenland dan geldt er onder de AVP meestal een wereldwijde dekking voor zowel schade aan het verblijf als de inboedel. Veroorzaakt u brandschade, omdat bijvoorbeeld de vlam in de pan slaat in de keuken van uw vakantiewoning in Duitsland? Dan is dit over het algemeen gewoon verzekerd. Wel kunnen er beperkingen gelden. Dat er bijvoorbeeld alleen dekking wordt gegeven als er sprake is van brand, ontploffing of waterschade. Ook kan het verzekerd bedrag gemaximeerd worden of kunnen er eigen risico’s gelden. Een enkele verzekeraar sluit brandschade uit voor schade aan vakantieverblijven in Nederland. Het is ook handig om te kijken wat een reisverzekering op dit gebied verzekert. Let wel op, want een reisverzekering kent vaak ook een beperkte dekking voor schade aan vakantieverblijven.

Vakantiewerk en vrijwilligerswerk

De AVP sluit schade veroorzaakt tijdens het uitvoeren van beroepswerkzaamheden uit van verzekering: ook in het buitenland biedt de Nederlandse aansprakelijkheidsverzekering hiervoor dus geen dekking. Uitzondering daarop zijn verzekerde kinderen die tijdens studie, vakantie of in hun vrijetijd werkzaamheden uitvoeren voor een ander. Deze werkzaamheden kunnen betaald of onbetaald zijn. De verzekering geldt alleen als de aansprakelijkheid van een kind niet wordt verzekerd door een andere verzekering. Daarnaast is er dekking voor verzekerden bij het uitoefenen van vrijwilligerswerk. Dit vrijwilligerswerk moet dan wel onbetaald zijn en mag geen verband houden met het betaalde beroep van verzekerde.

Waarborgsom

Wanneer u schade in het buitenland veroorzaakt waarvoor u aansprakelijk bent, moet u vaak, verplicht, een waarborgsom te betalen. Dit om aan de buitenlandse overheid de zekerheid te bieden dat de buitenlandse benadeelde ook daadwerkelijk zijn schade vergoed zal krijgen. De AVP geeft over het algemeen dekking voor deze waarborgsommen. Veelal wel tot een maximaal bedrag en de schade moet natuurlijk wel binnen de dekking van de verzekering vallen. Als de verzekeraar de waarborgsom heeft betaald, moet de verzekerde er voor zorgen dat de verzekeraar deze zo snel mogelijk terugkrijgt wanneer deze wordt vrijgegeven.